Inductie is al jaren de trend in de keuken en biedt heel wat voordelen ten opzichte van traditionele kooksystemen (bv. vitro keramisch of gas). Zo is koken op inductie veilig en efficiënt en geeft het een perfecte controle tijdens je bereidingen. Maar hoe werkt inductie en wat is het belang van het kookgerei bij inductie?
In een inductiekookplaat zitten metalen spoelen die een wisselend magnetisch veld opwekken. Als je op de kookplaat kookgerei met een magnetische bodem zet, ontstaan er in die bodem wervelstromen die zorgen voor een hevige warmteontwikkeling. Bij inductie wordt de warmte dus rechtstreeks in de bodem van je pot of pan opgewekt.
De wervelstromen zorgen voor een ringvormige, snelle warmteontwikkeling in de bodem van het kookgerei. Deze warmte moet zo snel en gelijkmatig mogelijk verspreid worden over de volledige bodem. De kwaliteit van je pan en vooral die van de bodem is dus essentieel bij inductie koken. Hoe beter de bodem de extreme spanningen kan opvangen en weerstaan, hoe meer warmteontwikkeling er is en hoe meer rendement je uit je kookplaat haalt.
Bij inductie werken de kookplaat en het kookgerei samen, waardoor je pannen eigenlijk het werkelijke rendement van je fornuis bepalen. Of je nu een dure inductiekookplaat met hoog vermogen aanschaft of niet, het gebruikte materiaal in je kookgerei en zijn mogelijkheid om energie te absorberen bepaalt het werkelijke vermogen van je fornuis. Je keuze voor een krachtiger en duurder inductiefornuis kun je onbewust tenietdoen door pannen van mindere kwaliteit te gebruiken. De ideale combinatie is dus een krachtige kookplaat met zeer magnetisch kookgerei.
Koken met inductie is zeer efficiënt, omdat de energie van de kookplaat rechtstreeks zorgt voor de opwarming van de pan. Bij andere kooksystemen wordt de energie eerst gebruikt om de kookplaat zelf op te warmen, die dan op haar beurt de warmte overdraagt aan de bodem van het kookgerei. Daardoor heb je bij die systemen dus meer restwarmte en verlies van energie.
Als je kookt met Demeyere producten met onze unieke TriplInduc® legering kun je zelfs tot 30% meer rendement uit je inductie kookplaat halen in vergelijking met ander kookgerei. Door zijn stevigheid verzekert TriplInduc® ook dat de bodem van je pannen vlak blijft, zelfs na jarenlang gebruik. Hierdoor kun je op elk moment overschakelen van het ene type fornuis naar het andere zonder dat je nieuwe pannen hoeft te kopen.
Koken op inductie gaat sneller dan op welke andere verwarmingswijze dan ook. Zo duurt 1 liter water aan de kook brengen op inductie ongeveer 3 minuten, op vitro keramisch duurt dit 7,5 minuten en op gas bijna 5 minuten. Inductie is ook heel goed regelbaar, omdat minder intensiteit van de kookplaat onmiddellijk zorgt voor minder warmteontwikkeling in het kookgerei. Dankzij de gebruikte materialen in de bodems van Demeyere producten kun je de gewenste constante temperatuur zeer goed aanhouden.
Bij een inductie kookplaat zijn de kookzones niet actief zonder een pan erop. De zone zal dus automatisch uitschakelen wanneer je je kookgerei wegneemt, in tegenstelling tot andere kooksystemen.
Doordat de kookplaat geen warmtebron is, wordt deze minder warm dan een ander kooksysteem en zal ze ook veel sneller afkoelen. Inductie is daardoor een heel veilige manier van koken met veel minder verbrandingsgevaar.
Doordat inductie kookplaten in zo'n korte tijd zo'n intensieve warmte creëren, ontwikkelden we ControlInduc® - een veiligheidssysteem dat de maximale temperatuur in de pan beperkt tot 250°C op inductie fornuizen. Zo kan de pan niet oververhitten en de ideale baktemperatuur niet overschrijden. ControlInduc® werkt als volgt: tot ongeveer 220°C zal de pan normaal opwarmen, maar boven die temperatuur verliest de pan geleidelijk haar magnetische eigenschappen waardoor de inductie kookplaat verplicht wordt om energie te minderen (geen magnetisme = geen werking van de inductiespoelen).
Een eerste belangrijke voorwaarde is dat de bodem magnetisch is. Als je wil weten of jouw kookgerei geschikt is voor inductie koken, volstaat het dus om een magneet onderaan de bodem te houden.
Een bodem magnetisch maken kan op verschillende manieren. Zo zijn er fabrikanten die een magnetische schijf op de bodem bevestigen of een soort verf met magnetische partikels op de bodem spuiten. Al onze pannen zijn geschikt voor inductie koken, omdat ze gemaakt zijn van magnetisch roestvrij staal en/of voorzien van een speciale bodem. Als je kookt met Demeyere producten met onze unieke TriplInduc® legering kun je zelfs tot 30% meer rendement uit je inductiekookplaat halen in vergelijking met ander kookgerei. TriplInduc® wordt gebruikt in onze producten met InductoBase, InductoSeal en 7-PlyMaterial.
Inductie is een krachtig medium en zorgt voor een hevige warmteontwikkeling door extreme spanningen. Het is dan ook heel belangrijk dat de bodem van het kookgerei deze spanningen aankan en de warmte efficiënt en gelijkmatig verdeelt. Een stevige bodem is essentieel, want anders treedt er vervorming en/of oververhitting op. De Demeyere bodems zijn dan ook opgebouwd uit verschillende lagen om hier optimaal aan te voldoen.
Daarnaast zorgt die stevige bodem ook voor een optimaal warmtebehoud en dat is voor het kookproces heel belangrijk. Bij koken leg je koude ingrediënten in een warme pan. Het temperatuurverschil tussen beide is aanzienlijk, maar toch wil je de temperatuur zo stabiel mogelijk houden. Als de temperatuur van de pan te hard afkoelt door het toevoegen van bijvoorbeeld koud vlees, dan zal het vlees in de pan beginnen koken in plaats van goudbruin te bakken. De pan moet de ingrediënten opwarmen, de ingrediënten mogen de pan niet afkoelen.
Staar je niet blind op het maximale vermogen van de kookplaat. De kwaliteit van je pan zal uiteindelijk het werkelijk gebruikte vermogen bepalen. We kunnen je nu al zeggen dat de boosterfunctie met Demeyere kookgerei overbodig is, tenzij je snel water of grote hoeveelheden vocht aan de kook wil brengen.
De diameter van de inductoren is wel belangrijk: die moeten zo goed mogelijk overeenkomen met de bodem van het kookgerei. Ook kookplaten met flex zones beschikken wel degelijk over inductiespoelen. Deze zijn meestal kleiner en worden naast elkaar geplaatst. Als deze spoelen in contact komen met een magnetische bodem worden ze geactiveerd, maar het is belangrijk om te weten waar ze zich bevinden om de kookplaat zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Deze info vind je in de gebruiksaanwijzing van je kookplaat.
Staar je niet blind op het maximaal vermogen van de inductoren of kookplaat. De kwaliteit van je kookgerei zal uiteindelijk bepalen hoeveel van dat maximaal vermogen werkelijk opgenomen kan worden.
De diameter van de inductoren is zeer belangrijk, want de energie uit het elektromagnetisch veld is beperkt tot de diameter van de inductor. Kijk eerst naar de diameter van je kookpotten en pannen en kies dan een inductiekookplaat waarbij de diameter van de inductoren best overeenstemt met je meest gebruikte kookgerei. Als je kookgerei te veel verschilt met de inductor diameter, dan ga je het vermogen op één plaats concentreren en lokaal oververhitten. Of de sensor van de kookplaat herkent de pan niet waardoor de inductor niet wordt geactiveerd.
Plaats het kookgerei steeds op het midden van een inductor en kies een inductor die ongeveer even groot is als de bodem van de pan.
Warm je kookgerei eerder langzaam op, zodat het de tijd heeft om de warmte maximaal te verspreiden. Start op een lagere stand en verhoog indien nodig. Na verloop van tijd ken je je kookplaat en kookgerei en weet je perfect welke stand het beste is. Voor Demeyere kookgerei is het zelden nodig om boven 70-80% van het totale vermogen te gaan.
Verlaag het vermogen als de ideale temperatuur bereikt is. Wij raden aan om het vermogen 20-30% te verminderen.
Al in de jaren ‘70, bij de opkomst van inductie in de keuken, zijn de ingenieurs van Demeyere intensief gaan samenwerken met de producenten van inductie kookplaten en werd de materiaalkeuze en constructie van het kookgerei als eerste in de markt aangepast aan deze nieuwe technologie. Ook vandaag volgen we de ontwikkelingen op vlak van inductie en optimaliseren we onze producten nog steeds.